Suositut Nude-valaisimet

by greendress
Hehkulamppu

Valaisimet tekevät elinympäristöstämme turvallisemman, viihtyisämmän ja toimivamman. Valoa tarvitaan muuhunkin kuin siihen, että näkee laittaa langan neulansilmään. Valo vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme, ja säätelee muun muassa aineenvaihduntaamme. Valon ja valaistuksen laatuun kannattaa siis kiinnittää huomiota. Myös valaisimien valinnalla on suuri merkitys. Laadukas design-valaisin on taideteos ja kodin kruunu silloinkin, kun se on pois päältä. Skandinaaviseen sisustukseen sopivat ennen kaikkea luonnonmateriaaleista ja lasista valmistetut, elegantit valaisimet. Tällaisia valaisimia, joissa yhdistyvät tasainen, laadukas ja häikäisemätön valo sekä silmiä hivelevä suunnittelu, löytyy useista valaisimien erikoisliikkeistä. Tanskalainen muotoilu on nyt kova sana sisustuspiireissä, eikä ihme. Tanskassa on jo pitkään osattu yhdistää käytännönläheiset ratkaisut, yksinkertainen mutta tyylikäs design, sekä kukkaroystävällinen hinta.

Lasi materiaalina

Egyptissä osattiin valmistaa lasitettuja kivihelmiä jo noin 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tuolloin käytetty lasi oli niin sanottua alkali-kalkkilasia, mitä saatiin aikaan soodan, kalkin ja hiekan seoksesta. Lasiastioita valmistettiin jo noin 1500 eaa; silloinkin Egyptissä. Tässä vaiheessa osattiin jo valmistaa värillistä lasia lisäämällä seokseen eri malmeja. Lasiastioiden massatuotannosta voitiin puhua jo 1300-luvulla eaa. Lasiastia valmistettiin upottamalla kankaalla päällystetty hiekkaydin sulaan lasiin. Metallitangon päässä olevaa hiekkaydintä pyöriteltiin lasiseoksessa, kunnes se saavutti halutun muodon. Lopuksi hiekkaydin poistettiin.

Lasinpuhallus syrjäytti vanhat lasinvalmistusmenetelmät 50-luvulla eaa. Lasinpuhallus keksittiin joko Egyptissä tai Syyriassa. Lasi-ikkunoita tavattiin Roomassa jo 300-luvulla, ja 600-luvun lopulla lasi-ikkunat löysivät tiensä myös Englantiin – meni vielä yli tuhat vuotta, ennen kuin Suomessakin alettiin käyttää lasisia ikkunaruutuja. Lopulta lasiteollisuuden keskukseksi muodostui Venetsia (keskiajalla). Suomessa lasia alettiin valmistaa vasta 1681, kun Uuteenkaupunkiin perustettiin Suomen ensimmäinen lasitehdas. 1800-luvulla lasia alettiin valmistaa lasinpuristuskoneilla, joista tuli puoliautomaattisia seuraavalla vuosisadalla.

Lasista osataan tänä päivänä valmistaa käytännössä mitä tahansa. Lasitaiteilijoiden taideteokset ylittävät tavallisen ihmisen ymmärryksen. On lasitaloja ja lasikenkiä. Tavallisimmillaan lasi kuitenkin tarkoittaa juomalaseja, lasikulhoja, lasisia säilykepurkkeja ja lasipulloja. Lasin kierrättäminen on helppoa. Lasi viedään joko lasinkeräysastiaan, joita löytyy useimpien taloyhtiöiden jätekatoksesta sekä kunnan jätteenkeräyspisteistä. Kuumuutta kestävä lasi (esimerkiksi uunivuoka) ja tasolasi (esimerkiksi ikkunalasi ja taidelasi) tosin kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset juomapullot voi palauttaa kauppaan, mistä niistä yleensä saa 10 sentin pantin takaisin; panttipullot täytetään ja käytetään noin 30 kertaa. Lasipullojen palautusprosentti onkin maassamme lähes 100 %. Kierrätyslasista valmistetaan hillopurkkeja, lasivillaa tai maanrakennusainetta.

Nude myy tulevaisuuden klassikkovalaisimia

Nude suunnittelee valaisimensa suurimmaksi osaksi lasista. Valaisimet ovat yksinkertaisen tyylikkäitä, ajattomia ja kiehtovia, sillä niissä on lähestytty lasia kokonaan uudesta näkökulmasta. Nuden tuotteet toimittaa tanskalainen ROAM, jonka toiminta ohjaa ennen kaikkea uteliaisuus uusia ratkaisuja ja toimintamalleja kohtaan. Nuden valaisimia myy tällä hetkellä Suomessa ainakin Valaisinmestari.fi, joka otti Nuden tuotevalikoimaansa syksyllä 2018, sekä Designlite.fi. Designlite myi valaisimia Tanskassa yli 35 vuotta, ennen kuin se aloitti verkkokauppatoiminnan. Designlite myy monien tanskalaisten mestarien suunnittelemia valaisimia, esimerkiksi , Arne Jacobsenin Poul Henningsen:in ja Verner Pantonin luomuksia.

Mono-riippuvalaisimissa Nude yhdistää herkän lasin kuparimateriaaliin. Kontrasti on kiehtova. Riippuvalaisimen savulasi on suupuhallettu Nuden omassa tehtaassa, mikä sijaitsee Istanbulissa. Lakattua kuparia on käytetty niin valaisimen kannassa kuin kattokupissa. Näyttävä lasivalaisin sopii katseenvangitsijaksi esimerkiksi ruokapöydän tai neuvottelupöydän päälle. Nuden Mono-riippuvalaisinta myydään kolmessa eri koossa, ja tällaisesta tulevaisuuden klassikkovalaisimesta saa varautua maksamaan noin 430 euroa. Nude-valaisimet eivät siis ole niitä kaikista edullisimpia tanskalaisia valaisimia, mutta moni lasinpuhaltamisesta, muotoilusta ja estetiikasta kiinnostunut on varmasti valmis tämän summan tällaiseen valaisimeen sijoittamaan. 

Nude-valaisin kestää aikaa, toisin kuin hämmästyttävällä tavalla yleistyneet ”kertakäyttövalaisimet”, joihin ei voi edes vaihtaa lamppuja. Kiinteään ledivalaisimeen ei kuluttaja pysty vaihtamaan polttimoa itse, joten kun lamppu on kulunut loppuun, on koko valaisin kiikutettava elektroniikkajätteen keräyspisteeseen. Tällaiset valaisimet voivat silti olla tavallisia valaisimia ympäristöystävällisempiä, sillä polttimo palaa jopa 100 000 tuntia. Tällainen tuntimäärä tarkoittaa käytöstä riippuen 3–20 vuoden elinikää. Koska sähkölaitteetkin ikääntyvät, voi koko valaisimen uusiminen aika ajoin parantaa asunnon (palo)turvallisuutta. Siitä huolimatta kuluttajasta voi tuntua oudolle, ettei polttimoa saakaan vaihdettua, ja koko valaisin on hävitettävä. Tällaiset valaisimet eivät ole isältä pojalle -valaisimia, kuten klassikoiksi jo syntyessään suunnitellut design-valaisimet.